fbpx
Good Food

Metabolism & Gut Super Smoothie

By 21 Οκτωβρίου, 2021No Comments

Νutrition and Cooking, well combined! Τονώστε τον μεταβολισμό σας, καταπολεμήστε την έντονη επιθυμία για γλυκά («sugar cravings»), μειώστε την φλεγμονή και νιώστε ανακούφηση από την αίσθηση «φουσκώματος» με αυτή την πανεύκολη και γευστική έγκριτη #well_combined συνταγή! #RecipesForHealth.

Η επιστήμη πίσω από την well combined! συνταγή :
Οι ευεργετικές πρώτες ύλες (κεφίρ, βρόμη, λιναρόσπορο κ.ά) και η υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες πολύτιμες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, δίνουν στο Metabolism & Gut Super Smoothie (367 kcal/ μερίδα) πραγματικά ωφέλη για την υγεία και ευεξία βασισμένα σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα και παραδοσιακή θεραπεία εμπνευσμένη από τη σοφία της Φύσης.

Ώφελος #1: Εξισσορόπηση του Μεταβολισμού και της Απορρόφησης Θρεπτικών Συστατικών: Το Metabolism & Gut Super Smoothie ενισχύει τις μεταβολικές διεργασίες που αποσκοπούν στη παραγωγή ενέργειας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (338mg ανά μερίδα, το 42% της ΔΤΑ), μαγγάνιο (82% της ΔΤΑ ανά μερίδα), βιταμίνη Β6 (32% της ΔΤΑ ανά μερίδα), Μαγνήσιο (117mg ανά μερίδα, 31% της ΔΤΑ) και φωσφόρο (31.5% της ΔΤΑ ανά μερίδα), ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή Σιδήρου και Βιοτίνης (17% της ΔΤΑ ανά μερίδα). Βοηθά επίσης στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, χάρη στην περιεκτικότητα του σε σίδηρο, αλλά και στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών, λόγω του ότι αποτελεί πηγή Ψευδαργύρου (15% της ΔΤΑ ανά μερίδα) και Βιοτίνης. (Επίσημοι ισχυρισμοί υγείας: Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA).

Ώφελος #2: Ελέγχος της Έντονης Επιθυμίας για Γλυκά (Sugar Cravings): H βρώμη ολικής άλεσης αποτελεί ένα τρόφιμο με ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα από τα πολυαρίθμα ευεργετικά συστατικά είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες, ιδιαίτερα τις διαλυτές β-γλυκάνες. Η κατανάλωση β-γλυκανών από βρώμη (ή κριθάρι) ως μέρος γεύματος συμβάλει στη μείωση της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα μετά το συγκεκριμένο γεύμα (Επίσημος ισχυρισμός υγείας: Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA).

Ώφελος #3: Αντιφλεγμονώδη Δράση και Ευεργετική Επίδραση στην Απώλεια Βάρους: Μια από τις ευεργετικές πρώτες ύλες του Metabolism & Gut Super Smoothie είναι ο λιναρόσπορος. Eλαιούχος σπόρος ιδιαίτερα πλούσιος σε λιπαρά οξέα, κυρίως του ουσιώδες ω-3 α-λινολενικό οξύ (ALA). Μια μερίδα Smoothie περιέχει 1.5g ALA, καθιστώντας το πηγή ω-3 λιπαρών οξεών τα οποία έχουν αποδειδειγμένη ευνοική δράση μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή. Eπιστημονικές μελέτες προσφέρουν μια βάση συντριπτικών στοιχειών, τα οποία υποστηρίζουν την αντιφλεγμονώδη δράση του λιναρόσπορου (επιφέρει μείωση δεικτών φλεγμονής) και την ευεργετική επίδραση στην απώλεια βάρους (η υψηλή του περιεκτικότητα εδώδιμες ίνες, κυρίως διαλυτές, προάγει την αργή εκκένωση του στομάχου, επιβραδύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού) (Οι ανωτέρω πληροφορίες είναι αποτελέσματα μελετών. Δεν αποτελούν γνωμοδότηση του EFSA).

Ώφελος #4: Μειώση του Φουσκώματος: Ενίσχυση της πέψης χάρη στο ασβέστιο που βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σαν φάρμακο από τον άνθρωπο από τα προϊοστορικά χρόνια. Στα αρτύματα που είναι ευεργετικά για την μείωση της αίσθησης «φουσκώματος» περιλαμβάνονται το τζίντζερ, οι σπόροι μάραθου και ο αστεροειδής γλυκάνισος. Γνωρίζετε ότι ο μάραθος χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφηση συμπτωμάτων του γαστρεντερικού όπως το φούσκωμα και ο μετεωρισμός [Έγκριση: Επιτροπή Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης (HMPC), Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)].

Ώφελος #5: Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου (ακεραιότητα εντερικού βλεννογόνου και φυσιολογική μικροχλωρίδα): Το κεφίρ αποτελεί παραδοσιακό προϊόν ζύμωσης του γάλακτος και θεωρείται ένα από τα ελιξίρια μακροβιότητας των Καυκάσιων. Αποτελεί τρόφιμο με πλούσια μικροβιακή χλωρίδα και προβιοτικές ιδιότητες, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου μεταξύ των οποίων η ευνοική δράση κατά της παχυσαρκίας, η αύξηση της ακεραιότητας του γαστρεντερικού σωλήνα (προστασία της δομής και της λειτουργίας του), η θετική επίδραση του εντερικού μικροβιώματος, η αντιφλεγμονώδη και η αντιμικροβιακή δράση. Γενικότερα τα ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συσχετιστεί με την ικανότητα να αποδίδουν οφέλη για την υγεία και τη μακροζωϊα σε εκείνους που τα καταναλώνουν τακτικά. Και η «πρεβιοτική» βρόμη στα «συν», λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε διαλυτές εδώδιμες ίνες οι οποίες προάγουν επιλεκτικά την ανάπτυξη ή/ και δραστηριότητα των ωφέλιμων για την υγεία βακτηρίων, όπως τα Bifidobacteria spp, και Lactobaccilli spp., ενώ παράλληλα υπόκεινται σε αυξημένη (ακόμα και 100%) μικροβιακή «ζύμωση» στο παχύ έντερο. Το απότελεσμα αυτής της ζύμωσης είναι η παραγωγή των σημαντικών για την υγεία Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλύσου (SCFAs). Στις ευεργετικές τους δράσεις περιλαμβάνονται η λειτουργία τους ως υπόστρωμα των κυττάρων του εντέρου, η διέγερση της κυτταρικής ανανέωσης και λειτουργίας, η ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, οι αντιφλεγμονώδη ιδιότητες κ.λπ.


Μερίδες
: 1

Υλικά :
Κεφίρ, 1 ποτήρι (250ml)
Σημείωση: Η χημική σύσταση διαφέρει μεταξύ του βιομηχανικά παραγόμενου κεφίρ και του παραδοσιακά παραγόμενου κεφίρ. Για τη συγκεκριμένη ανάλυση έχει χρησιμοποιηθεί το Κεφίρ «Κουκάκη»
Βρόμη ολικής άλεσης, 30 γρ. (προτιμήστε βρόμη που αναγράφει «Naked» ή/ και «Hulless», λόγω του ότι έχει την υψηλότερη περιεκτκότητα στην ωφέλιμη β-γλυκάνη)
Μπανάνα, 1 μικρή
Σκόνη άγλυκο κακάο, 1 κουτ. σούπας
Αλεσμένος λιναρόσπορος, 1 κουτ. σούπας, μουσκεμένο σε νερό για αρκετή ώρα και στραγγισμένο
Σπιτικό σούπερ μείγμα μπαχαρικών για τη μείωση της αίσθησης του «φουσκώματος»: Τζίντζερ, σπόρους μάραθο, αστεροειδή γλυκάνισο. Τα μπαχαρικά δεν προσδίδουν μόνο ιδιαίτερη γεύση αλλά κάνουν και καλό! Την ποσότητα θα την καθορίσετε ανάλογα με το…προσωπικό γούστο!

Μέθοδος εκτέλεσης:
…Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σούπερ μείγμα μπαχαρικών, σε ένα μπλέντερ, μούλτι, μίξερ χειρός, οποιοδήποτε μηχάνημα ανακατεύει με ταχύτητα
…Τα χτυπάμε και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι
….Πασπαλίζουμε με το σούπερ μείγμα μπαχαρικών και καλή απόλαυση!

#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη
Χριστίνα

 

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Πάρης Κορμαρής
_______________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 367, Συνολικά λιπαρά (g) 11.6 (εκ των οποίων κορεσμένα 4.9 g, μονοακόρεστα 1.8 g, πολυακόρεστα 3 g), αλινολενικό οξύ (g) 1.6, Χοληστερόλη (mg) 0, Υδατάνθρακες (g) 53 (εκ των οποίων σάκχαρα 27 g), Eδώδιμες ίνες (g) 6, Πρωτεϊνες (g) 15.7, Αλάτι (g) 0.3
Βιταμίνες και Ανόργανα ΣυστατικάΒιταμίνη Α (μg) 4*, Καροτίνη (μg) 28.2, Βιταμίνη D (μg) 0, Βιταμίνη Ε (mg) 0.4, Βιταμίνη Κ (μg) -, Βιταμίνη C (mg) 9, Θειαμίνη (mg) 0.6, Ριβοφλαβίνη (mg) 0.07, Βιταμίνη Β6 (mg) 0.45, Φολικό οξύ (μg) 31.7, Βιταμίνη Β12 (μg) 0, Bιοτίνη (μg) 8.2*, Παντοθενικό οξύ (mg) 0.64, Κάλιο (mg) 579, Ασβέστιο (mg) 338, Φώσφορος (mg) 220, Μαγνήσιο (Mg) (mg) 117, Σίδηρος (mg) 2.3, Ψευδάργυρος (mg) 1.5, Χαλκός (mg) 0.5, Σελήνιο (μg) –

Σύμβολα που χρησμοποιούνται στη διατροφική επισήμανση: –  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θρεπτικό αυτό συστατικό/ * Η τιμή αυτή εκφράζει τα κατώτερα όρια επειδή για ένα ή περισσότερα από τα υλικά της συνταγής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση της αντίστοιχης θρεπτικής ουσίας.
___________________________________________________________________________________________

Σημαντικές Σημείωσεις:
#1. Οι διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται για τις συνταγές εναρμονίζονται με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καν. (ΕΚ) 1924/2006) (όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό ΕΚ 1047/2012) για τη χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα και τις γνωμοδοτήσεις της Αρχής, αλλά και με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καν. (ΕΚ) 1169/2011) σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα

#2. Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset 2021)