fbpx
Good Food

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο

By 12 Ιουνίου, 201914 Νοεμβρίου, 2020No Comments

Μερίδες3

Υλικά:
3 μελιτζάνες, φλασκιές μετρίου μεγέθους
250 γρ. γιαούρτι πρόβειο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ για λιγότερα λιπαρά)
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
30 γρ. παρμεζάνα
Φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος (3 κουταλιές σούπας)
(λίγο) Θαλασσινό αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης:
…Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 5 χιλιοστών
…Τις τοποθετείτε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι (coarse salt) και τις αφήνετε για 30′ ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
…Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
…Μείγμα γιαουρτιού: Αναμιγνύετε σε μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το πιπέρι και το βασιλικό.
…Σε ένα ταψί τοποθετείτε τις μελιτζάνες δίπλα- δίπλα, αφού πρώτα τις έχετε αλατοπιπερώσει και αλείψει από τις δύο πλευρές με το μείγμα του γιαουρτιού.
…Προσθέτετε την παρμεζάνα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (μέτρια θερμοκρασία) έως ότου ψηθούν οι μελιτζάνες και απορροφηθούν τα υγρά.
…Σερβίρετε ζεστό.

#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη
Χριστίνα

__________________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 337, Συνολικά λιπαρά (g) 25 (εκ των οποίων κορεσμένα 8.2g, μονοακόρεστα 14g, πολυακόρεστα 1.4g), Χοληστερόλη (mg) 22, Υδατάνθρακες (g) 12.6 (εκ των οποίων σάκχαρα 11.7g), Eδώδιμες ίνες (g) 6.3, Πρωτεϊνες (g) 12, Αλάτι (g) 0.3 (δεν έχει υπολογιστεί η προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού. 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 6γρ. = 5g αλάτι)

Βιταμίνες και Ανόργανα Συστατικά: Βιταμίνη Α (μg) – , Καροτίνη (μg) 67.5, Βιταμίνη D (μg) – , Βιταμίνη Ε (mg) 1.6, Βιταμίνη Κ (μg) – , Βιταμίνη C (mg) 28, Θειαμίνη (mg) 0.15, Ριβοφλαβίνη (mg) 0.4, Βιταμίνη Β6 (mg) 0.3, Φολικό οξύ (μg) 1.2*, Βιταμίνη Β12 (μg) 0.33*, Bιοτίνη (μg) 0.3*, Παντοθενικό οξύ (mg) 0.04*, Κάλιο (mg) 1112, Ασβέστιο (mg) 296, Φώσφορος (mg) 510, Μαγνήσιο (mg) 61.7, Σίδηρος (mg) 6.6, Ψευδάργυρος (mg) 1.7, Χαλκός (mg) 0.4, Σελήνιο (μg) –

Σύμβολα που χρησμοποιούνται στη διατροφική επισήμανση: –  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θρεπτικό αυτό συστατικό / * Η τιμή αυτή εκφράζει τα κατώτερα όρια επειδή για ένα ή περισσότερα από τα υλικά της συνταγής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση της αντίστοιχης θρεπτικής ουσίας.

Σημαντική Σημείωση:
#1.
Οι διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται για τις συνταγές εναρμονίζονται με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καν. (ΕΚ) 1924/2006) (όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό ΕΚ 1047/2012) για τη χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα και τις γνωμοδοτήσεις της Αρχής.

#2. Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset 2015)