fbpx
Kids Nutrition

Crunchy Κροκέτες ψαριού

By 4 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Μια ξεχωριστή κροκέτα ψαριού – δυνητικά ωφέλιμη για τα βρέφη (που έχουν εντάξει το ψάρι στη διατροφή τους) και τα μικρά παιδιά, η οποία ανήκει σε μια σειρά από μοναδικές συνταγές οποίες δημιουργήθηκαν με την δική μου επιστημονική ματιά και επιμέλεια από τον executive chef/ ιδιοκτήτη των nice n easy organic bistro restaurant Χρήστο Αθανασιάδη και παρέχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες ιδιαίτερες ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες ή ευεργετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών μας! #HiPP_is Nice & Easy (Για να δείτε όλες τις συνταγές, πατήστε εδώ)
Διατροφικά χαρακτηριστικά και ωφέλη για την υγεία βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα (science-based):
 – Πηγή μακράς αλύσου ω-3 λιπαρών οξέων α-λινολενικό οξύ (ΑLA) και εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ (DHA). Αποτελεί ιδανική επιλογή για παιδιά τα οποία απαιτούν έλεγχο των επιπέδω χοληστερόλης στο αίμα. Για να διαβάσετε σχετικό άρθρο, πατήστε εδώ 
 – Συμβάλλει στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Μερικές πληροφορίες περί της συνταγής…
«Δεν έχει καθόλου την γεύση ψαριού» είπε ο γιος μου όταν δοκίμασε αυτή την συνταγή. Είναι γεγονός ότι κάποια παιδιά δεν τα τρώνε όλα, συμπεριλαμβανομένου του ψαριού. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τα βρέφη και μικρά παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 1-2 μερίδες (λιπαρού) ψαριού την εβδομάδα για την επαρκή πρόσληψη DHA.
Το ψάρι αποτελεί την επιτομή των υγιεινών και ωφέλιμων τροφών για βρέφη και παιδιά! Κατέχει ουσιώδη ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και ωρίμανση του σπουδαίου οργάνου και κέντρο του νευρικού συστήματος….του εγκεφάλου! Τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν μια μοναδικά πλούσια πηγή των μακράς αλύσου ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα του DHA, που είναι γνωστό ότι κατέχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου – αποτελώντας την βάση για βάση για την ανάπτυξη των γνωστικών, των κινητικών και των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής του -, αλλά και της όρασης.

«Το DHA αποτελεί ένα από τα κυριότερα δομικά συστατικά των μεμβρανών του εγκεφάλου και απαραίτητο για τη λειτουργία των νευρώνων και συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες και ταχείς ρυθμούς στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή κυρίως κατά την ενδομήτριο ζωή και συνεχίζει μέχρι το τέλος των δύο (2) ετών»

Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό ω-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο δεν μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, είναι απαραίτητο για την «μεταβολική ακεραιότητα» και και γιαυτό ονομάζεται ουσιώδες λιπαρό οξύ, δηλαδή πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής! Αν και το DHA μπορεί να συντεθεί από ALA, η μετατροπή είναι πολύ περιορισμένη γι’αυτό και συνιστάται η απευθείας πρόσληψη.

Στην συνταγή έχουμε ταιριάξει εύπεπτες πολύτιμες τροφές – θησαυρό – για τα μικρά σας, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα σε γευστικά χαρακτηριστικά:
1. HiPP Ποικιλία λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας. Εκτός του ότι αποτελεί πηγή λαχανικών υψηλής ασφάλειας, περιέχει το ουσιώδες λιπαρό οξύ α-λινολενικό οξύ (ALA). Ένα βαζάκι 190g καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για μικρά παιδιά 1-3 ετών. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA), η διαιτητική πρόσληψη του ALA είναι χαμηλή σε βρέφη και μικρά παιδιά που ζούν στην Ευρώπη, και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την εξασφάλιση της κάλυψης του;
2. HiPP Bio Κρέμα χωρίς γάλα με Βρώμη. Γιατί κάνει καλό: Εύπεπτη τροφή από 100% βρώμη ολικής άλεσης με την γνωστή προβιοτική δράση και πηγή της θαυματουργής διαλυτής ίνας β-γλυκάνης, ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο των λιπιδίων.
3. Αβγό: Eξαιρετικά θρεπτική τροφή για τα βρέφη και μικρά παιδιά για την οποία επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τον ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της νοητικής επίδοσης! Aποτελεί πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, εξαιρετική πηγή χολίνης, DHA, λουτεϊνης και ζεαξανθίνη (πολύτιμα συστατικά για καλή όραση) κ.λπ.

Υλικά:
300 γρ. μπακαλιάρος βρασμένος ξεψαχνισμένος (θα χρειαστείτε περίπου 650g μπακαλιάρο ωμό)
200 ml ρόφημα καρύδας, χωρίς ζάχαρη (εξαφανίζει την “γεύση” ψαριού)
200 ml ζωμό από το ψάρι
80 γρ. HiPP Bio Κρέμα χωρίς γάλα με Βρώμη.
1 βαζάκι (190 γρ.)  HiPP Ποικιλία λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας
20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αυγό βιολογικό (50 γρ.)

Για το πανάρισμα 

2 αυγά βιολογικά (χτυπημένα)
100 γρ. HiPP Bio Κρέμα χωρίς γάλα Ρυζάλευρο  
120γρ. κινόα βρασμένη και καλά σουρωμένη (θα χρησιμοποιήσετε περίπου 40γρ ωμή κινόα)

Μέθοδος εκτέλεσης:
…Καθαρίστε το ψάρι καλά και βάλτε το σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό (προαιρετικά μπορεί να προσθέσετε 50γρ καρότο κομμένο, 50γρ σέλινο ή σέλερυ, 50γρ κρεμμύδι καθαρισμένο) να βράσει για 15-20’.
…Αφαιρέστε το ψάρι από το ζωμό και μόλι κρυώσει, ξεψαχνίστε το. Κρατήστε τον ζωμό.
…Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ρόφημα καρύδας και το ζωμό από το ψάρι και βράστε το μείγμα μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ±50 οC.
…Προσθέστε στο μείγμα την Hipp Κρέμα Βρώμη, το βαζάκι Hipp Ποκιλία μεσογειακών λαχανικών, το ξεψαχνισμένο ψάρι, την παρμεζάνα και το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο μείγμα (αν θέλετε να κάνετε το μείγμα πιο σφιχτό προσθέστε λίγο παραπάνω Κρέμα Βρώμης HiPP).
…Βάλτε όλο το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάξτε κροκέτες σε σχήμα φελλού (ή κεφτέ). Κάθε κροκέτα είναι περίπου 50γρ.
…Τοποθετείστε τις κροκέτες στην κατάψυξη και μετά από 2-3 ώρες τις βγάζετε για πανάρισμα.
Για τo πανάρισμα: Περάστε πρώτα από το ρυζάλευρο, μετά από το αυγό (είναι σημαντικό το αυγό και το ρυζάλευρο να καλύπτει όλες τις μεριές της κροκέτας) και στη συνέχεια περάστε ξανά τις κροκέτες από το αυγό και το ρυζάλευρο και από τη βρασμένη κινόα (η κινόα να πάει παντού). Τοποθετήστε τις κροκέτες ξανά στην κατάψυξη.
…Αφαιρέστε τις κροκέτες που επιθυμείτε να καταναλώσετε και τηγανίστε σε φριτέζα ή σε κατσαρόλα με ηλιέλαιο στους 170οC για 5’ ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα!


#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη
Χριστίνα

_______________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά 2 κροκέτες (100 γρ.) παναρισμένες σύμφωνα με τις οδηγίες (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 240, Συνολικά λιπαρά (g) 5.6 (εκ των οποίων κορεσμένα 2 g,), Υδατάνθρακες (g) 30 (εκ των οποίων σάκχαρα 2.6 g), Πρωτεϊνες (g) 17


Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset 2015)
___________________________________________________________________________________________

Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντων HiPP

Η συνταγή αυτή έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της HiPP, εδώ

ΠΕΡΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
Στις συνταγές, αλλά και γενικά στο ιστολόγιο Christina Kostara και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδεόμενα μ΄ αυτό, χρησιμοποιώ και προβάλλω αποκλειστικά τροφές και προϊόντα τα οποία ταιριάζουν στη φιλοσοφία μου και τα διατροφικά μου κριτήρια. Έτσι συνιστώ αποκλειστά και μόνο προϊόντα τα οποία χρησιμοποιώ και η ίδια στην κουζίνα μου, στην διατροφή του παιδιού μου (ανάλογα με την ηλικία) και βάζω στο τραπέζι μου ♥