fbpx
Good FoodKids Nutrition

Χορτοπιτάκια – mini mixed green pie

By 26 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Αν επιθυμείτε ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και των γνωστικών λειτουγιών στα μικρά σας, αυτά τα γευστικά παιδικά χορτοπιτάκια είναι η απάντηση! Η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει σε μια σειρά από μοναδικές συνταγές οποίες δημιουργήθηκαν με την δική μου επιστημονική ματιά και επιμέλεια από τον executive chef/ ιδιοκτήτη των nice n easy organic bistro restaurant Χρήστο Αθανασιάδη και παρέχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες ιδιαίτερες ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες ή ευεργετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών μας! #HiPP_is Nice & Easy (Για να δείτε όλες τις συνταγές, πατήστε εδώ)

Μερικές πληροφορίες περί της συνταγής…
Τα συγκεκριμένα χορτοπιτάκια δεν είναι μόνο απολαυστικά – γιατό το υγιεινό πρέπει να είναι και νόστιμο – αλλά επίσης ευεργετικά για την μακροπρόθεση υγεία και ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ένα φυσικόλειτουργικό τρόφιμο” με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε φολικό οξύ και σίδηρο, δηλαδή ιδανικό μείγμα για δυνατή ανοσία, σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και ανάπτυξη του εγκεφάλου!ιού» είπε ο γιος μου όταν δοκίμασε αυτή την συνταγή.
Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ωφέλιμα αγνά υλικά που περιέχουν είναι τα:
1. Μπρόκολο, λαχανιδα (kale), σπανάκι και τα ντελικατέσεν της Ελληνικής φύσης μυρώνια, καυκαλίθρες….είναι τα «απόλυτα» τρόφιμα για να εντάξετε στην διατροφή των παιδιών σας! Έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, αποτελώντας «φύλακα» της υγείας μας, και το καθένα διαφορετική υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά (πχ. σίδηρο, ασβέστιο, φολικό οξύ).
2. HiPP Κρέμα δημητριακών βιολογικής καλλιέργειας Κεχρί με ρύζι και καλαμπόκι . Εύπεπτη τροφή για τα μικρά σας με καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης και υψηλότερη περιεκτικότητα σε μοναδικές φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και άλλες ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξη τους (όπως ο Ζn) συγκριτικά με το ρύζι και το σιτάρι.

‘’Ένα χορτοπιτάκι καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) φολικού οξέος και το 15% της ΣΗΠ σιδήρου για βρέφη 6-12 μηνών, και σχεδόν το 45% της ΣΗΠ φολικού οξέος  και το 25% της ΣΗΠ σιδήρου για μικρά παιδιά 1-3 έτη’’.

ToP TiP: Μολονότι όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου στα μικρά παιδιά, η έλλειψη του οποίου είναι συχνή και συνεπάγεται σε σιδηροπενική αναιμία (ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να συμβεί και χωρίς την εμφάνιση αναιμίας), δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοκινητική ανάπτυξη και γνωστική επίδοση και μειωμένη ανοσία (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA).

Υλικά:
Για την ζύμη
380 γρ. βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όχι ολικής άλεσης)
120 γρ. HiPP Κρέμα δημητριακών βιολογικής καλλιέργειας Κεχρί με ρύζι και καλαμπόκι 
250 γρ. γιαούρτι (προτιμήστε πρόβειο ή κατσικίσιο)
250 γρ. αγνό βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε μικρά κομμάτια (σαν ζάρια)

Για τη γέμιση

100-150 γρ. μπρόκολο
100-150 γρ. Kale
30 γρ. καυκαλίθρες
50 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
10 γρ. μαϊντανο, ψιλοκομμένο
50 γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σπανάκι
2 αβγά (100 γρ.), χτυπημένα
50 ml ελαιόλαδο

Μέθοδος εκτέλεσης:
…Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι και την HiPP κρέμα δημητριακών βιολογικής καλλιέργειας κεχρί με ρύζι. Σταδιακά προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο με το αλεύρι και την HiPP κρέμα.
…Προσθέστε στο μπολ το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
…Κάντε τη ζύμη μια μπάλα και τυλίξτε την με μια μεμβράνη φαγητού. “Ξεκουράστε” την ζύμη το λιγότερο 1 ώρα.
…Ζεματίστε τα λαχανικά, σουρώστε τα και ψιλοκόψτε τα.
…Σε ένα μπολ προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και συμπληρώστε με τα ψιλοκομμένα αρωματικά (μαϊντανό, άνηθο, μυρώνια) και το ελαιόλαδο (εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε φέτα, αλλά δυσχεραίνεται η απορρόφηση του σιδήρου).
…Ρίξτε τα δύο χτυπημένα αυγά και ανακατέψτε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
…Χωρίστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες των 100γρ., τοποθετήστε την μπάλα από τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίξτε στρογγυλό φύλλο. Αφαιρέστε τις λαδόκολλες. Τοποθετήστε 65γρ από τη γέμιση και διπλώστε το φύλλο αφού έχετε βρέξει τις άκρες του με το πινέλο.
…Φτιάξτε όσα πιτάκια επιθυμείτε και ψήστε στους 180οC μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Σερβίρισμα: Ένα χορτοπιτάκι μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες κύριο γεύμα για το παιδί σας μετά την ηλικία του 1 έτους – ιδανικό για όσα δεν αγαπούν το κρέας – και σε μικρότερη ποσότητα ως γευστικό και θρεπτικό σνακ. Να θυμάστε ότι τα μωρά σας απαιτούν μικρότερες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση η ποσότητα την οποία θα καταναλώσει το παιδί σας εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης και τις ανάγκες του οργανισμού του.

#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη
Χριστίνα

_______________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά 1 χορτοπιτάκι (100 γρ. ζύμη και 65 γρ. γέμιση) (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 503, Συνολικά λιπαρά (g) 32.5 (εκ των οποίων κορεσμένα 17.5g, μονοακόρεστα 10.6g, πολυακόρεστα 1.6g), Χοληστερόλη (mg) 99.5, Υδατάνθρακες (g) 40 (εκ των οποίων σάκχαρα 29g), Eδώδιμες ίνες (g) 3.2, Πρωτεϊνες (g) 12, Αλάτι (g) 1 

Βιταμίνες και Ανόργανα Συστατικά: Βιταμίνη Α (μg) 101*, Καροτίνη (μg) 969, Βιταμίνη D (μg) 0.225*, Βιταμίνη Ε (mg) 2.9, Βιταμίνη Κ (μg) – , Βιταμίνη C (mg) 17.2, Θειαμίνη (mg) 0.07, Ριβοφλαβίνη (mg) 0.4, Βιταμίνη Β6 (mg) 0.2, Φολικό οξύ (μg) 20*, Βιταμίνη Β12 (μg) 0.075*, Bιοτίνη (μg) 0.5*, Παντοθενικό οξύ (mg) 0.1*, Κάλιο (mg) 331.5, Ασβέστιο (mg) 200, Φώσφορος (mg) 352, Μαγνήσιο (mg) 33.9, Σίδηρος (mg) 2.2, Ψευδάργυρος (mg) 1.1, Χαλκός (mg) 0.6, Σελήνιο (μg) –

Σύμβολα που χρησμοποιούνται στη διατροφική επισήμανση: –  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θρεπτικό αυτό συστατικό / * Η τιμή αυτή εκφράζει τα κατώτερα όρια επειδή για ένα ή περισσότερα από τα υλικά της συνταγής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση της αντίστοιχης θρεπτικής ουσίας.

Σημείωση:
#1.
Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset 2015)
___________________________________________________________________________________________

Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντων HiPP
Η συνταγή αυτή έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της HiPP, εδώ

ΠΕΡΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
Στις συνταγές, αλλά και γενικά στο ιστολόγιο Christina Kostara και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδεόμενα μ΄ αυτό, χρησιμοποιώ και προβάλλω αποκλειστικά τροφές και προϊόντα τα οποία ταιριάζουν στη φιλοσοφία μου και τα διατροφικά μου κριτήρια. Έτσι συνιστώ αποκλειστά και μόνο προϊόντα τα οποία χρησιμοποιώ και η ίδια στην κουζίνα μου, στην διατροφή του παιδιού μου (ανάλογα με την ηλικία) και βάζω στο τραπέζι μου ♥