Η τάρτα με σπιτική ζύμη και βιολογικό κοτόπουλο HiPP αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για γεύμα για τα μικρά μας και ιδανική επιλογή για τα παιδιά τα οποία επιδεικνούουν διατροφικές ιδιαιτερότητες όπως άρνηση πρόσληψης κρέατος και λαχανικών, μικρή ποσότητα προσλαμβανόμενης τροφής σε σχέση με τις ανάγκες τους. Η συνταγή ανήκει σε μια σειρά από μοναδικές συνταγές οποίες δημιουργήθηκαν με την δική μου επιστημονική ματιά και επιμέλεια από τον executive chef/ ιδιοκτήτη των nice n easy organic bistro restaurant Χρήστο Αθανασιάδη και παρέχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες ιδιαίτερες ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες ή ευεργετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και υγεία των παιδιών μας! #HiPP_is Nice & Easy (Για να δείτε όλες τις συνταγές, πατήστε εδώ)
Μερικές πληροφορίες περί της συνταγής…
Είναι γεγονός ότι ενώ τα βρέφη δείχνουν συνήθως έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάζουν τα πάντα, τα παιδιά γίνονται πιο επιλεκτικά και πιο επίμονα σχετικά με το τι καταναλώνουν. Η αποδοχή των τροφίμων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους είναι είναι τα χαρακτηριστικά του τροφίμου. Εστιάστε σε ήπιες γεύσεις και μυρωδιές, έντονα και ζωηρά χρώματα, τρυφερά και ζουμερά. Υπάρχει επίσης ιδιαίτερη προτίμηση στους υδατάνθρακες (πχ. πατάτες, ζύμες, μακαρόνια).
Στη συνταγή έχουμε ταιριάξει εύπεπτες πολύτιμες τροφές – θησαυρό – για τα μικρά σας, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα σε γευστικά χαρακτηριστικά!
1. HiPP Κους κους με λαχανικά και βιολογικό κοτόπουλο. Εκτός του ότι αποτελεί πηγή λαχανικών υψηλής ασφάλειας, περιέχει το ουσιώδες λιπαρό οξύ α-λινολενικό οξύ (ALA). Το ALA δεν μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, είναι απαραίτητο για την «μεταβολική ακεραιότητα» και και γιαυτό ονομάζεται ουσιώδες λιπαρό οξύ, δηλαδή πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής! ToP TiP: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η διαιτητική πρόσληψη του ALA είναι χαμηλή σε βρέφη και μικρά παιδιά που ζούν στην Ευρώπη, και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την εξασφάλιση της κάλυψης του.
‘’Ένα βαζάκι 220g καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για μικρά παιδιά 1-3 ετών’’.
2. Αβγό, εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τα βρέφη και μικρά παιδιά για την οποία επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τον ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της νοητικής επίδοσης! Εκτός από το ότι αποτελεί πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελεί εξαιρετική πηγή χολίνης, DHA, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (πολύτιμα συστατικά για καλή όραση) και η λίστα είναι μεγάλη !
Υλικά:
Για την ζύμη
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
100 γρ. αγνό βούτυρο αγελάδας (κομμένο σε κύβους σαν μεγάλο ζάρι)
1 κρόκο αβγού
4 κουτ. γλυκού νερό
Για τη γέμιση για μια τάρτα
Φτιάξτε ένα μείγμα από:
1/2 βαζάκι (110 γρ.) HiPP Κους κους με λαχανικά και βιολογικό κοτόπουλο.
1/2 αυγό (25 γρ.)
15 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Μέθοδος εκτέλεσης:
…Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το βούτυρο. Δουλεύετε με τα χέρια να ανακατευτούν και να γίνει ένα μείγμα και να ενσωματωθεί το βούτυρο με το αλεύρι.
…Προσθέστε στο μπολ τον κρόκο αβγού και το νερό και ζυμώστε μέχρι να δημιουρηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη (υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί ελάχιστο νερό – περίπου 1 με 2 κουτ. γλυκού – ακόμα).
…Τυλίξτε τη ζύμη της τάρτας που δημιουργήσατε με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη για 1 ώρα στο ψυγείο.
…Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε τη μεμβράνη και κόψτε ένα κομμάτι 100 γρ. από τη ζύμη για να φτιάξετε την βάση της τάρτας (Την υπόλοιπη ζύμη χωρίστε την σε μικρές μπάλες των 100 γρ. και τοποθέτηστε τις σε τάπερ στην κατάψυξη για να τις χρησιμοποιήσετε άλλη φορά – εντός 1 μηνών).
…Κάντε το κομμάτι της ζύμης μια μικρή μπάλα, τοποθετήστε την σε μια λαδόκολλα και με έναν πλάστη ανοίξτε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 14 εκ.
…Τοποθετήστε ένα τσέρκι (κου πατ) διαμέτρου 12 εκ. σε ταψι στο οποίο έχετε προσθέσει αντικολλητικό χαρτί. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας βάλτε την ζύμη να ξαπλώσει μέσα στο τσέρκι. Με τα δάχτυλα σας φτιάξτε τα τοιχώματα της ζύμης της τάρτας. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι.
Tip: Τοποθετήστε μέσα στη ζύμη κομμάτι λαδόκολλας και πάνω στη λαδόκολλα βάλτε λίγα ωμά όσπρια (100γρ. περίπου). Βοηθάνε να διατηρηθεί το σχήμα της ζύμης και να μη χαλάσει.
…Ψήστε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και ψήστε για ακόμα 5 λεπτά. .
…Βγάλτε από το φούρνο τη ζύμη της τάρτας, προσθέστε μέσα το μείγμα της γέμισης και ψήστε για ακόμα 10′.
Σερβίρισμα: Συνοδέψτε με λαχανικά για ένα ιδανικό πλήρες γεύμα.
#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη,
Χριστίνα
_______________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά 1/2 τάρτα (περίπου 130 γρ.) (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 330, Συνολικά λιπαρά (g) 20 (εκ των οποίων κορεσμένα 11g, μονοακόρεστα 5g, πολυακόρεστα 1g), Χοληστερόλη (mg) 125, Υδατάνθρακες (g) 25 (εκ των οποίων σάκχαρα 22g), Eδώδιμες ίνες (g) 1.2, Πρωτεϊνες (g) 9.5, Αλάτι (g) 0.5, ALA (g) 0.06
Βιταμίνες και Ανόργανα Συστατικά: Βιταμίνη Α (μg) 13.9*, Καροτίνη (μg) 120.5, Βιταμίνη D (μg) 0.6*, Βιταμίνη Ε (mg) 0.77, Βιταμίνη Κ (μg) – , Βιταμίνη C (mg) 0*, Θειαμίνη (mg) 0.02, Ριβοφλαβίνη (mg) 0.16, Βιταμίνη Β6 (mg) 0.07*, Φολικό οξύ (μg) 4.3*, Βιταμίνη Β12 (μg) 0.5*, Bιοτίνη (μg) 2*, Παντοθενικό οξύ (mg) 0.2, Κάλιο (mg) 74.5, Ασβέστιο (mg) 106, Φώσφορος (mg) 124, Μαγνήσιο (mg) 11.2, Σίδηρος (mg) 1, Ψευδάργυρος (mg) 0.97, Χαλκός (mg) 0.5, Σελήνιο (μg) –
Σύμβολα που χρησμοποιούνται στη διατροφική επισήμανση: – Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θρεπτικό αυτό συστατικό / * Η τιμή αυτή εκφράζει τα κατώτερα όρια επειδή για ένα ή περισσότερα από τα υλικά της συνταγής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση της αντίστοιχης θρεπτικής ουσίας.
Σημείωση: Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset 2015)
___________________________________________________________________________________________
Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντων HiPP
Η συνταγή αυτή έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της HiPP, εδώ
ΠΕΡΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
Στις συνταγές, αλλά και γενικά στο ιστολόγιο Christina Kostara και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδεόμενα μ΄ αυτό, χρησιμοποιώ και προβάλλω αποκλειστικά τροφές και προϊόντα τα οποία ταιριάζουν στη φιλοσοφία μου και τα διατροφικά μου κριτήρια. Έτσι συνιστώ αποκλειστά και μόνο προϊόντα τα οποία χρησιμοποιώ και η ίδια στην κουζίνα μου, στην διατροφή του παιδιού μου (ανάλογα με την ηλικία) και βάζω στο τραπέζι μου ♥