Με νερό, αλεύρι, λάδι, χόρτα, μυρωδικά και τυρί γίνονται στην Ελλάδα πίτες με μνημειώδη γεύση! Όταν γίνονται με σωστά υλικά, αποτελούν μοναδικό γευστικό και θρεπτικό σνακ – ιδανικές για τα παιδιά στο σχολείο – αλλά και ως κύριο γεύμα… συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Αγαπημένη σπιτική σπανακόπιτα από την μητέρα μου! Πιάστε τον πλάστη και ακολουθήστε την συνταγή!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 ml. ελαιόλαδο
20 ml. ούζο
Λίγο (1 κ.γλυκού) αλάτι
200 ml. νερό
Για την γέμιση:
λίγο ελαιόλαδο
½ κιλό σπανάκι
½ κιλό πράσο
1 μάτσο καυκαλίθρες
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/3 μάτσο άνηθο, 1/3 δυόσμο, 1/3 μαϊντανό
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης
Μέθοδος εκτέλεσης για τη ζύμη:
…Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ούζο, το αλάτι και το νερό και ανακατεύετε (ζυμώνετε) τα υλικά με τα χέρια σας. Μόλις η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλάγια του μπολ σημαίνει ότι είναι έτοιμη, σκεπάστε τη με μια μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες
Tip: Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Μέθοδος εκτέλεσης για τη γέμιση:
…Πλένετε το σπανάκι το αλατίζετε και το αφήνετε για 2 ώρες.
…Ψιλοκόβετε το πράσο, τα κρεμμύδια, την καυκαλίθρα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και προσθέτετε σε μια κατσαρόλα χωρίς ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν.
…Αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το σπανάκι το οποίο το έχετε στύψει και κόψει σε κομμάτια με τα χέρια σας, τη φέτα και ανακατεύετε.
Tip: Σε περίπτωση που έχουν μείνει ζουμιά προσθέστε λίγο αλεύρι
Για να ανοίξετε το φύλλο της πίτας
…Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και χωρίζετε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάγκο και ξεκινάτε με έναν πλάστη να ανοίγετε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια.
Tip: Αν δείτε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέστε και άλλο αλεύρι
…Αλείφετε με ένα πινέλο το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε το ένα φύλλο το οποίο αλείφετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τα επόμενα 5 ζυμαράκια και τοποθετείτε για την πίτα, 3 φύλλα για τη βάση, τη γέμιση και τα υπόλοιπα 3 φύλλα για την κάλυψη της πίτας.
…Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαίρι κόβοντας τη σε κομμάτια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155-160 βαθμούς για περίπου 1 ½ ώρα έως ότου πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο και ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη
Χριστίνα
__________________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα (170-180g) (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 215, Συνολικά λιπαρά (g) 5.6 (23% E) (εκ των οποίων κορεσμένα 2.7g, μονοακόρεστα 1.9g, πολυακόρεστα 0.5g), Χοληστερόλη (mg) 9, Υδατάνθρακες (g) 31 (57% E) (εκ των οποίων σάκχαρα 0.75 g), Eδώδιμες ίνες (g) 3, Πρωτεϊνες (g) 9 (16.5%), Αλάτι (g) 13 (δεν έχει υπολογιστεί η προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού. 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 6 γρ.=5g αλάτι)
Βιταμίνες και Ανόργανα Συστατικά: Βιταμίνη Α (μg) 37, Καροτίνη (μg) 1586, Βιταμίνη D (μg) – , Βιταμίνη Ε (mg) 1.2, Βιταμίνη Κ (μg) – , Βιταμίνη C (mg) 28, Θειαμίνη (mg) 0.16, Ριβοφλαβίνη (mg) 0.32, Βιταμίνη Β6 (mg) 0.4, Φολικό οξύ (μg) – , Βιταμίνη Β12 (μg) – , Bιοτίνη (μg) – , Παντοθενικό οξύ (mg) – , Κάλιο (mg) 608, Ασβέστιο (mg) 156, Φώσφορος (mg) 248, Μαγνήσιο (mg) 52, Σίδηρος (mg) 3.7, Ψευδάργυρος (mg) 1, Χαλκός (mg) 0.6, Σελήνιο (μg) –
Χρήση συμβόλου ( – ) στη διατροφική επισήμανση: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θρεπτικό αυτό συστατικό.
Σημαντική Σημείωση:
#1. Οι διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται για τις συνταγές εναρμονίζονται με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καν. (ΕΚ) 1924/2006) (όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό ΕΚ 1047/2012) για τη χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα και τις γνωμοδοτήσεις της Αρχής.
#2. Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset, 2015)