fbpx
Good Food

Σπανακόπιτα παραδοσιακή

By 3 Ιουλίου, 20196 Απριλίου, 2020No Comments

Με νερό, αλεύρι, λάδι, χόρτα, μυρωδικά και τυρί γίνονται στην Ελλάδα πίτες με μνημειώδη γεύση! Όταν γίνονται με σωστά υλικά, αποτελούν μοναδικό γευστικό και θρεπτικό σνακ – ιδανικές για τα παιδιά στο σχολείο – αλλά και ως κύριο γεύμα… συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Αγαπημένη σπιτική σπανακόπιτα από την μητέρα μου! Πιάστε τον πλάστη και ακολουθήστε την συνταγή!

Υλικά:
Για τη ζύμη:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 ml. ελαιόλαδο
20 ml. ούζο
Λίγο αλάτι
200 ml. νερό

Για την γέμιση:
λίγο ελαιόλαδο
½ κιλό σπανάκι
½ κιλό πράσο
1 μάτσο καυκαλίθρες
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/3 μάτσο άνηθο, 1/3 δυόσμο, 1/3 μαϊντανό
250-300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης για τη ζύμη:
…Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ούζο, το αλάτι και το νερό και ανακατεύετε (ζυμώνετε) τα υλικά με τα χέρια σας. Μόλις η ζύμη αρχίσει να  ξεκολλάει από τα πλάγια του μπολ σημαίνει ότι είναι έτοιμη, σκεπάστε τη με μια μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες
Tip: Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική

Μέθοδος εκτέλεσης για τη γέμιση:
…Πλένετε το σπανάκι το αλατίζετε και το αφήνετε για 2 ώρες
…Ψιλοκόβετε το πράσο, τα κρεμμύδια, την καυκαλίθρα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και προσθέτετε σε μια κατσαρόλα χωρίς ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν
…Αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το σπανάκι το οποίο το έχετε στύψει και κόψει σε κομμάτια με τα χέρια σας, τη φέτα και ανακατεύετε
Tip: Σε περίπτωση που έχουν μείνει ζουμιά προσθέστε λίγο αλεύρι

Για να ανοίξετε το φύλλο της πίτας
…Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και χωρίζετε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάγκο και ξεκινάτε με έναν πλάστη να ανοίγετε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια
Tip: Αν δείτε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέστε και άλλο αλεύρι

…Αλείφετε με ένα πινέλο το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε το ένα φύλλο το οποίο αλείφετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τα επόμενα 5 ζυμαράκια και τοποθετείτε για την πίτα, 3 φύλλα για τη βάση, τη γέμιση και τα υπόλοιπα 3 φύλλα για την κάλυψη της πίτας
…Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαίρι κόβοντας τη σε κομμάτια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155-160 βαθμούς για περίπου 1 ½ ώρα έως ότου πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο και ξεκολλάει από τα τοιχώματα

Με αγάπη
Χριστίνα