fbpx
Live the Wellness

Οδηγός (διατροφικής) επιβίωσης για τα γιορτινά τραπέζια

By 20 Δεκεμβρίου, 2021No Comments

Είναι αλήθεια ότι η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις ημέρες των γιορτών είναι πάντα ιδιαίτερα πολύτιμη. Τώρα που από το «χώρια» επιστρέψαμε στο «μαζί» (έστω και σε πιο περιορισμένη κλίμακα από παλιά, και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις), αυτή την επαφή την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Τα εορταστικά τραπέζια είναι κάτι παραπάνω από πιατέλες φορτωμένες με νόστιμα φαγητά και γλυκά. Το θέμα δεν είναι μόνο να γεμίσει το στομάχι μας. Το θέμα είναι να χορτάσουν όλες μας οι αισθήσεις και να γεμίσει η καρδιά μας με αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε.

Ορισμένοι αποφασίζουν να καταναλώσουν ό,τι θέλουν χωρίς προσοχή και μέτρο, ενώ άλλοι ανησυχούν μήπως φορτώσουν το σώμα τους με πολλές περιττές θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα. Αξίζει να αφήνουμε την ανησυχία να σκιάζει μια μέρα στην οποία θα έπρεπε να κυριαρχεί η ανεμελιά και η χαρά; Η αλήθεια είναι πως όχι! Οπότε, ας δούμε κάποιες βασικές συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τις ημέρες και το φαγητό χωρίς ενοχές, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι και ένα είδος προσφοράς, ένα δώρο που προσφέρουμε ως οικοδεσπότες ή που δεχόμαστε ως καλεσμένοι. Ας προσφέρουμε λοιπόν, στον εαυτό μας την ευχαρίστηση της προετοιμασίας και της απόλαυσης των γεύσεων αλλά με σύνεση, για να φύγουμε από τα εορταστικά τραπέζια γεμάτοι με ικανοποίηση και αγαλλίαση.

Συμβουλές αν έχετε εσείς καλεσμένους

1.Πέρα από τα φαγητά, στολίστε όμορφα το τραπέζι σας, δίνοντας μια γιορτινή νότα που θα το κάνει ξεχωριστό. Βάλτε για παράδειγμα λουλούδια και γκι, κεριά ή μικρά στολίδια, και δημιουργήστε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, που θα τραβήξει την προσοχή όλων και θα τους προσφέρει κάτι πριν ακόμα γεμίσουν τα πιάτα. Είπαμε, δεν στοχεύουμε μόνο στη γεύση, αλλά σε όλες μας τις αισθήσεις.

2. Προγραμματίστε τι θα μαγειρέψετε και φτιάξτε μια λίστα για τα ψώνια με όσο το δυνατόν περισσότερες εποχικές, απλές, ποιοτικές και νόστιμες φυσικές πρώτες ύλες.

3. Ανατρέξτε σε βιβλία συνταγών και μαγειρικά περιοδικά που μπορεί να έχετε στο σπίτι, ή αναζητήστε ιδέες στο διαδίκτυο, όπου θα βρείτε άπειρες! Πειραματιστείτε και προετοιμάστε όχι μόνο το κυρίως πιάτο αλλά και τα ορεκτικά και τα ντιπ. Δημιουργήστε νόστιμους και υγιεινούς συνδυασμούς, και μαγειρέψτε με χαρά! Μερικές φορές η απλότητα δημιουργεί την τέλεια αρμονία. Ίσως παιδευτείτε λίγο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Ενώ εσείς θα υπερηφανεύεστε για τις δημιουργίες σας, οι καλεσμένοι θα το εκτιμήσουν και θα τις τιμήσουν δεόντως.

Συμβουλές αν είστε εσείς καλεσμένοι

1. Ακολουθήστε κανονικά την καθημερινή διατροφική σας ρουτίνα μέχρι να έρθει η ώρα του γεύματος ή του δείπνου. Δηλαδή, μην παραλείψετε κάποιο γεύμα και μην πάτε πεινασμένοι. Έτσι, θα πετύχετε μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς και καλύτερο έλεγχο της θερμιδικής πρόσληψης.

2. Διαλέξετε συνειδητά τι επιθυμείτε να φάτε και φτιάξτε ένα πιάτο της αρεσκείας σας. Μην θεωρήσετε υποχρέωσή σας να δοκιμάσετε τα πάντα και μην ξεχάσετε να τιμήσετε την σαλάτα. Όταν τελειώσετε, τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο σας για να δώσετε το ανάλογο σήμα, ή σηκωθείτε διακριτικά από το τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και δίνουμε χρόνο στον εγκέφαλο να δώσει το σήμα ότι έχουμε χορτάσει.

3. Τα γλυκά στις γιορτές έχουν πάντα την τιμητική τους και αποτελούν μεγάλο γευστικό πειρασμό. Να θυμάστε ότι για να απολαύσετε τη γεύση τους δεν χρειάζεται αναγκαστικά να καταναλώσετε πολλά. Δεν είναι ανάγκη να τα στερηθείτε εντελώς, απλώς να δείξετε μια σχετική αυτοσυγκράτηση – είναι πολύτιμο πράγμα – στην ποσότητα που θα φάτε.

Σε κάθε περίπτωση, δώστε την προσοχή σε δύο πράγματα: στην παρέα και στο φαγητό. Απολαύστε το γεύμα σας με μικρές μπουκιές. Μασήστε αργά και καλά. Το αργό και καλό μάσημα βοηθάει στην καλή πέψη, ενώ παράλληλα ενισχύει τη γευστική απόλαυση. Η πρακτική αυτή συμβάλλει στο να τρώμε λιγότερο!

Κι αν υποκύψετε τελικά, απλώς βάλτε μια τελεία και «προχωρήστε παρακάτω». Επικεντρωθείτε στο ότι περάσατε καλά, ότι το απολαύσατε, ευχαριστηθήκατε, γεμίσατε χαρά και ικανοποιήσατε τις αισθήσεις σας. Ένα γεύμα με καλή παρέα δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις, που ανακαλούμε με αγάπη για καιρό.

Επίσης, να πούμε μια μεγάλη αλήθεια, επιστημονικά τεκμηριωμένη και πολλάκις δοκιμασμένη: To απότελεσμα στο βάρος και στην υγεία μας δεν κρίνεται από μία, δύο ή τρεις ημέρες, αλλά από τις γενικότερες διατροφικές μας συνήθειες. Άνθρωποι είμαστε, μπορεί να κάνουμε κάποια στιγμή «αταξίες» στο φαγητό, τα γλυκά και το ποτό – εκτός αν έχουμε κάποιο διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα, οπότε πρέπει να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του γιατρού μας και να ζητάμε τη συμβουλή του! Όταν είμαστε γενικά υγιείς, ένα παραστράτημα δεν θα έχει απολύτως καμία μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία και το βάρος μας, αρκεί να επανέλθουμε σύντομα στη σωστή καθημερινή διατροφική μας ρουτίνα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να εξασκούμε την τέχνη να «τρώμε σωστά». Και τι σημαίνει «τρώω σωστά»; Σημαίνει ότι φροντίζω τον εαυτό μου.

Στο «Συμπόσιον», ο Πλάτων αναφέρει: «Είναι μεγάλη δουλειά να ρυθμίσει κανείς σωστά τις απολαύσεις τις σχετικές με τη μαγειρική τέχνη, ώστε χωρίς κίνδυνο αρρώστιας να καρπώνεται κανείς την ηδονή».

Ευχή για όμορφες γιορτές με πολλά χαμόγελα !