Χρώματα και αρώματα σε ένα πιάτο άκρως παραδοσιακό, καλοκαιρινό, μεσογειακό, νοστιμότατο γεμάτο βιταμίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά !!
Μερίδες: 2
Υλικά :
2 ντομάτες, ώριμες
½ φλιτζάνι χυμό από φρέσκιες ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Λίγα φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένος
Λίγο δύοσμο
5-6 κουτ. σούπας ρύζι
½ φλιτζάνι (περίπου 100ml) ελαιόλαδο
1 κολοκυθάκι
Μια μικρή πιπεριά
Λίγη κανέλα, λίγη ζάχαρη
Μια σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης:
…Πλένετε καλά τις τομάτες και τις πιπεριές αλλά και τα υπόλοιπα λαχανικά και αρωματικά φυτά
…Ανοίγετε τις τομάτες από το πίσω μέρος κόβοντας μια φετούλα και με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά τις ντομάτες
…Ανοίγετε τις πιπεριές και αφαιρείτε τα σπόρια
…Τοποθετείτε τις τομάτες και πιπεριές σε ένα ταψί
…Αλέθετε σε ένα μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κολοκυθάκια και την μικρή πιπεριά
….Πρόσθετετε στο μείγα 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ρύζι, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύετε πολύ καλά με μια κουτάλα.
….Γεμίζετε τις πιπεριές και τις τομάτες με το μείγμα, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό τομάτας, αλατοπίπερώνετε.
…Ψήνετε στο φούρνο στους 180° για 45 -60 λεπτά
#ThriveThroughGoodFood
Με αγάπη
Χριστίνα
_______________________________________________________________________________
Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται):
Ενέργεια (kcal) 680, Συνολικά λιπαρά (g) 53 (εκ των οποίων κορεσμένα 7.5 g, μονοακόρεστα 38.25 g, πολυακόρεστα 4.2 g), Χοληστερόλη (mg) 0, Υδατάνθρακες (g) 34 (εκ των οποίων σάκχαρα 17 g), Eδώδιμες ίνες (g) 5.7, Πρωτεϊνες (g) 7, Αλάτι (g) 0.5 (δεν έχει υπολογιστεί η προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού)
Βιταμίνες και Ανόργανα Συστατικά: Βιταμίνη Α (μg) 20.6, Καροτίνη (μg) 1314, Βιταμίνη D (μg) -, Βιταμίνη Ε (mg) 15,2, Βιταμίνη Κ (μg) -, Βιταμίνη C (mg) 215, Θειαμίνη (mg) 0.2, Ριβοφλαβίνη (mg) 0.2, Βιταμίνη Β6 (mg) 0.8, Φολικό οξύ (μg) 6.2*, Βιταμίνη Β12 (μg) 0, Bιοτίνη (μg) 0.93*, Παντοθενικό οξύ (mg) 0.12*, Κάλιο (mg) 1015, Ασβέστιο (mg) 91, Φώσφορος (mg) 180, Μαγνήσιο (Mg) (mg) 63, Σίδηρος (mg) 4, Ψευδάργυρος (mg) 1.7, Χαλκός (mg) 0.4, Σελήνιο (μg) –
Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα σε συνδυασμό με 50-60γρ. φέτα:
Ενέργεια (kcal) 833, Συνολικά λιπαρά (g) 65.5 (εκ των οποίων κορεσμένα 16,2 g, μονοακόρεστα 41.2 g, πολυακόρεστα 4.6 g), Χοληστερόλη (mg) 31, Υδατάνθρακες (g) 34 (εκ των οποίων σάκχαρα 17 g), Eδώδιμες ίνες (g) 5.7, Πρωτεϊνες (g) 17, Αλάτι (g) 2.6 (δεν έχει υπολογιστεί η προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού)
Βιταμίνες και Ανόργανα Συστατικά: Ασβέστιο (mg) 331, Φώσφορος (mg) 767, Μαγνήσιο (Mg) (mg)
Σύμβολα που χρησμοποιούνται στη διατροφική επισήμανση: – Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θρεπτικό αυτό συστατικό/ * Η τιμή αυτή εκφράζει τα κατώτερα όρια επειδή για ένα ή περισσότερα από τα υλικά της συνταγής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση της αντίστοιχης θρεπτικής ουσίας.
___________________________________________________________________________________________
Σημαντικές Σημείωσεις:
#1. Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πινάκες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset 2021)