
Το να “τρώω σωστά” είναι τέχνη και η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί μια αρχαία πρακτική η οποία θέτει τις βάσεις.
Η ενσυνείδητη διατροφή ορίζεται ως «έχω επίγνωση της εμπειρίας του φαγητού όπως εξελίσσεται στο παρόν, χωρίς άσκηση κριτικής, εστιάζοντιας την προσοχή στις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένου των σωματικών και συναισθηματικών ερεθισμάτων» (Dr. Albers (2008) and Celia Framson and colleagues (2009)). Όταν δηλαδή τρώμε και το μυαλό μας είναι εστιασμένο σε κάθε μπουκιά, απολαμβάνοντας την γεύση και την θρέψη που μας δίνει η τροφή που τρώμε, αλλά και στην εμπειρία του φαγητού ως σύνολο, ασκούμε ενσυνειδητότητα (mindfulness)!
Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Ένα γεύμα γίνεται πιο απολαυστικό όταν η κατανάλωση του γίνεται με ενσυνειδητότητα, ενώ αποδεδειγμένα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής είναι οι ποιοτικότητες επιλογές στην τροφή, η μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς και ο καλύτερος έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης, καθώς και η μακροπρόθεση διατήρηση του βάρους!
Ο Πλάτων στο Συμπόσιον αναφέρει «…είναι μεγάλη δουλειά να ρυμίσει κανείς σωστά τις απολαύσεις τις σχετικές με τη μαγειρεική τέχνη, ώστε χωρίς κίνδυνο αρρώστιας να καρπώνεται κανείς την ηδονή…»
Έξι (6) αποδεδειγμένες πρακτικές σύμφωνα με το Harvard School of Public Health (Department of Nutrition) για να επιτύχουμε ενσυνειδήτη διατροφή:
1. Τιμάμε το φαγητό. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.
2. Ενεργοποιούμε και τις έξι αισθήσεις. Δίνουμε προσοχή στα χρώματα, τις μυρωδιές, την γεύση, την εμπειρία του φαγητού ως σύνολο.
3. Σερβίρουμε την μερίδα στο πιάτο μας συνειδητά. Ξεκινάμε με μέτριες ποσότητες. Ένα σωστό μέγεθος πιάτου σερβιρίσματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 23 εκ. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο μας τόσο περισσότερο τρώμε!
4. Απολαμβάνουμε μικρές μπουκιές και μασάμε αργά και καλά. Το αργό και καλό μάσημα βοηθάει στη καλή πέψη, ενώ παράλληλα ενισχύει τη γευστική απόλαυση, αφού οι γευστικοί κάλυκες – οι οποίοι κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία της άισθησης της γεύσης – αλλά και οι γευστικές θηλές βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια της γλώσσας. Από τη στιγμή που θα καταπιούμε το φαγητό, δεν έχουμε πια τη μαγεία της γεύσης. Η επίστημη δείχνει επίσης ότι αυτή η πρακτική συμβάλει στο να τρώμε λιγότερο!
5. Δεν παραλείπουμε γεύματα.
6. Προτιμάμε μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης. Έχει πλέον τεκμηριωθεί από χιλιάδες επιστημονικές μελέτες ότι η υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής – όπως παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 – είναι σταθερά ευεργετικά για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για τη Μητέρα Γη!
Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουμε να έχουμε μια πιο ενσυνείδητη διατροφή χωρίς παρόρμηση που θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε το βάρος που επιθυμούμε, την ευεξία που αναζητάμε και την ικανοποίηση!
Με αγάπη,
Χριστίνα
Ενδεικτική βιβλιογραφία
1. Framson C et al. Development and Validation of the Mindful Eating Questionnaire. J Am Diet Assoc. 2009; 109 (8): 1439-1444
2. Susan Albers. Eat, Drink and Be Mindful. 2013
3. Lilian Cheung and Thich Nhat Hahn. Savor: Mindful Eating, Mindful Life (2010, 2011)
4. Menotti A, Puddu PE. How the Seven Countries Study did contribute to the definition and development of the Mediterranean diet concept: A 50-year journey. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease (2014) xx, 1-8