Nutrition Insights

Ένα τσαμπί… οφέλη!

By Αύγουστος 30, 2019 No Comments

Τα σταφύλια δεν είναι μόνο νόστιμα και απολαυστικά, αλλά επίσης ευεργετικά, χάρη στις ιδιαίτερες ουσίες που περιέχουν από τη φύση τους.

Παρόλο που η περίοδος συγκομιδής των σταφυλιών εκτείνεται από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, ο Σεπτέμβριος είναι αναμφισβήτητα η εποχή τους. Πάρτε ένα τσαμπί από αυτό το ζουμερό και γευστικό φρούτο, που μας προσφέρει απλόχερα η φύση, και επωφεληθείτε επίσης από τις ευεργετικές του ιδιότητες! Τα σταφύλια είναι ένας φυσικός καρπός που προστατεύει και ενισχύει τον οργανισμό χάρη σε ευεργετικά συστατικά που περιέχει, τα λεγόμενα φαινολικά συστατικά, που είναι γνωστά ως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες έχουν αποδεδειγμένες ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα σταφύλια είναι πλούσια σε φαινολικά συστατικά, όπως οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (oligomeric proanthocyanidins ή OPCs), οι προανθοκυανιδίνες (proanthocyanidins) και οι φλαβονόλες (flavonols). Οι προανθοκυανιδίνες ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα στα σταφύλια, γι’ αυτό και οι κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών προσφέρουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία από τις λευκές!

Tip: Τα σταφύλια ως καρποί αλλά και τα παράγωγά τους (π.χ. χυμός σταφυλιού, προϊόντα από σταφύλι) καταναλώνονται για διάφορους σκοπούς υγείας (π.χ. υψηλή χοληστερόλη, αθλητικές επιδόσεις). Ωστόσο, βάση επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα σε περιστατικά κακής κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια) και σε περιστατικά οφθαλμικής κόπωσης.