spinach pie

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη ζύμη Για τη γέμιση
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • λίγο ελαιόλαδο
• 20 ml ελαιόλαδο • ½ κιλό σπανάκι
• 20 ml ούζο • ½ κιλό πράσο
• Λίγο αλάτι • 1 μάτσο καυκαλίθρες
• 200 ml νερό • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
• ελαιόλαδο για άλειμμα • 1/3 μάτσο άνηθο, 1/3 δυόσμο, 1/3 μαϊντανό
  • 250-300γρ. φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας
  • πιπέρι
   • αλάτι

 

 

Για τη ζύμη

 

• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ούζο, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε (ζυμώνουμε) τα υλικά με τα χέρια μας.

• Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται και να ξεκολλάει από τα πλάγια του μπολ σε 5 λεπτά αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ του μίξερ.

• Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.

• Βάζουμε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη.

• Και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

 

 

Για τη γέμιση

 

• Πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε και το αλατίζουμε και το αφήνουμε για 2 ώρες

• Ψικολόβουμε το πράσο, τα κρεμμύδια, την καυκαλίθρα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό

• Σε μια κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο, σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε τα υλικά εκτός από το σπανάκι να μαραθούν

• Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Μόλις κρυώσει το μίγμα, για να φύγουν τα ζουμιά ρίχνουμε λίγο αλεύρι ολικής

• Σημείωση: Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας, τα στίβουμε και ανακατεύουμε.

• Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

• Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη. Πλάθουμε την ζύμη με τον πλάστη μέχρι να γίνει φύλλο λεπτό.

• Σε ένα ταψί τοποθετούμε 3 λεπτά φύλλα, γέμιση, 3 λεπτά φύλλα Για να ανοίξουμε το φύλλο μας

• Μόλις είναι έτοιμη και η ζύμη μας. Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο μας.

• Και ξεκινάμε με ένα πλάστη να ανοίγουμε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια μας. Σημείωση: Πάντα ανοίγουμε το ζυμάρι, γυρνώντας τον πλάστη προς το μέρος μας

• Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι.

• Αλείφουμε με ένα πινέλο το ταψί με ελαιόλαδο

• Απλώνουμε το ένα φύλλο, το αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.

• Πλάθουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε στο πρώτο, αλείφοντας το με λίγο ελαιόλαδο.

• Πλάθουμε το τρίτο φύλλο και το στρώνουμε πάνω στο δεύτερο φύλο, δημιουργώντας έτσι την βάση της πίτας μας.

• Αδειάζουμε την γέμιση στο ταψί

• Πλάθουμε το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί πάνω από την γέμιση και αλείφουμε με το πινέλο με λίγο λάδι.

• Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με πριν για ακόμα 2 φύλλα, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την γέμιση μας

• Χαράζουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι και την κόβουμε σε κομμάτια

• Η πίτα μας είναι έτοιμη για ψήσιμο.

• Tοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 155-160 βαθμούς για περίπου 1 ½ ώρα έως ότου πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα

 

 

Καλή απόλαυση!