Good Food

Σπανακόπιτα

By Ιούλιος 3, 2019 No Comments

Συστατικά: 

Για τη ζύμη:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 ml ελαιόλαδο

20 ml ούζο

Λίγο αλάτι

200 ml νερό

ελαιόλαδο για άλειμμα

 

Για τη γέμιση: 

λίγο ελαιόλαδο

½ κιλό σπανάκι

½ κιλό πράσο

1 μάτσο καυκαλίθρες

4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

1/3 μάτσο άνηθο, 1/3 δυόσμο, 1/3 μαϊντανό

250-300γρ φέτα θρυμματισμένη

αλάτι

πιπέρι

 

Μέθοδος εκτέλεσης για τη ζύμη:

…Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ούζο, το αλάτι και το νερό και ανακατεύετε (ζυμώνετε) τα υλικά με τα χέρια σας. Μόλις η ζύμη αρχίσει να  ξεκολλάει από τα πλάγια του μπολ σημαίνει ότι είναι έτοιμη, σκεπάστε τη με μια μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες *Σημείωση: Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική

 

Μέθοδος εκτέλεσης για τη γέμιση:

…Πλένετε το σπανάκι το αλατίζετε και το αφήνετε για 2 ώρες

…Ψιλοκόβετε το πράσο, τα κρεμμύδια, την καυκαλίθρα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και προσθέτετε σε μια κατσαρόλα χωρίς ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν

…Αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το σπανάκι το οποίο το έχετε στύψει και κόψει σε κομμάτια με τα χέρια σας, τη φέτα και ανακατεύετε *Σημείωση: σε περίπτωση που έχουν μείνει ζουμιά προσθέστε λίγο αλεύρι ολικής άλεσης

 

Για να ανοίξετε το φύλλο της πίτας

…Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και χωρίζετε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάγκο και ξεκινάτε με έναν πλάστη να ανοίγετε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια  *Σημείωση: Αν δείτε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέτετε κι άλλο αλεύρι.

…Αλείφετε με ένα πινέλο το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε το ένα φύλλο το οποίο αλείφετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τα επόμενα 5 ζυμαράκια και τοποθετείτε για την πίτα, 3 φύλλα για τη βάση, τη γέμιση και τα υπόλοιπα 3 φύλλα για την κάλυψη της πίτας

…Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαίρι κόβοντας τη σε κομμάτια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155-160 βαθμούς για περίπου 1 ½ ώρα έως ότου πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο και ξεκολλάει από τα τοιχώματα